THE PHILOSOPHERS: AFTER THE DARK
THE PHILOSOPHERS: AFTER THE DARK
“İşte buradayız ve nihayet, sizin için elimden geleni yaptım. Artık dışarıya çıkıp kendi başınıza uçmak ve ölmek arasında seçim yapmalısınız. “
MR. Zimit
Romantizmle başlayan ve yirmi gencin toplandığı sınıfta devam eden sahneleriyle gençlik filmi gibi algılansa da derinliği olan bir senaryoyla karşı karşıyayız.
Düalist felsefenin ve seçim paradokslarının tüm kuramlarını peşpeşe dinleyip, Sonsuz Maymun Kuramı, Tramvay Kuramı, Cahillik Mutluluktur Kuramı üzerine biraz düşünmeye ne dersiniz?
İşte sizi felsefenin koridorlarında yürütürken akıl, yürek seçimlerinden hangisi doğru sorularından alıp meslek, cinsel tercihler, etik kurallar, adalet, iyilik, kötülük kavramlarından hangisi önemli sorularına savuracak bir film…
Hikâyemize gelince, Bay Zimit, Jakarta’daki uluslararası bir okulda genç bir felsefe öğretmenidir. Mezun olacak öğrencilerine, okulun son gününde son ders için bir düşünce deneyi ile meydan okur.Teklif edilen bu deneyin karşılığında mezun olabileceklerdir. Katılmak istemeyenlerin de notu düşürülecektir. Sınıf deneyi kabul eder ve Zimit deneyi başlatır ve koşulları anlatmaya başlar:
” Düşünün”
“Büyük çapta küresel bir felaket hayal edelim. Böyle bir durumda nasıl hayatta kalırız?”
AFTER The DARK: The PHILOSOPHERS
Bir yıl boyunca barınılacak bir sığınak vardır. Şifreli bir kapıyla girilen sığınakta sadece on kişi için yeterli malzeme ve oksijen vardır. Bir kişinin fazlalığı bile havasızlıktan ölüm demektir. Bu nedenle sığınağa girebilecek on kişinin seçilmesi gerekmektedir. Yani kısıtlı kaynakları kullanacak kıymetli kişileri öğrenciler seçecektir. Burada önemli detay şudur, dünya üzerinde 1000 sığınakta 10 kişi sağ kalacaktır. Bu da insan ırkının çoğalarak devamlılığını sağlayacak 10 bin kişilik gen havuzu demektir. Böylece, kimin sığınağa gireceğine, kimin dışarıda ölüme terkedileceğine karar verme durumunda olan, öğrenciler şaşırırlar.
Zimit, egzersizdeki öğrencilerin karakterleri hakkında ayrıntılı bilgi içeren kartlar dağıtmaya başlar ve yapılan her seçimle gelişen olaylar sizi sürükler.
Başlangıç sahnelerindeki tüm soruları bir yandan düşünecek bir taraftan da merakla akışa teslim olacaksınız. Şaşırtıcı sonuyla da duygularımızın ve dürtülerimizin, seçimlerimizde ve kararlarımızda ne kadar etkili olduğunu göreceksiniz. Ayrıca, Felsefe öğretmeni Zimit rolünde, Cloud Atlas filmindeki performansı ile başarılı iş çıkaran İngiliz oyuncu James D’arcy var.
Lisede matematik ve fen bilimleri bolumunde okuyan bir öğrenci olduğum icin mantik dersleriyle idare ettim. Felsefe üniversite yıllarında hayatıma girdi ve bir daha çıkmadı. Ne demişler geç olsun güç olmasın.
Keyifli seyirler…
ALINTILAR:
“Üç saat önce gelmek, bir dakika gecikmeden yeğdir. “
“Elim tam zamanında kapıdaydı!”
“Hala Aristo’yu savunuyorsunuz Bay Smith. Aşağı veya yukarı. 0 ya da 1. Doğru ya da yanlış. Uç veya öl. Çift değişkenli mantığın kölesi olmuşsunuz.”
“Günü en iyi şekilde atlatmayı sağlayan 10 bin yıllık insanlık deneyimi artıkları geceyi geçirmenizi pek sağlamaz.”
“Ölüm kapıyı çalınca direnmeyeceğiz, onu davet edeceğiz”
“Zeki olmak her şey demek değildir?”
“Parçaları birleştiremiyorum. Kim birleştirebiliyor ki?”
“Kıyametin ne anlama geldiğini biliyor musun? Anlat bana… Yunancadan geliyor. Karanlıkların içinden daha önce hiç görmediğin bir şey keşfetmek.”
FİLM KÜNYESİ:
Yönetmen: John Huddles
Oyuncular: Daryl Sabara, Freddie Stroma, James D’Arcy, Sophie Lowe
Yapım: ABD, Endonezya
Tür: Bilim Kurgu , Dram , Fantastik
Yıl: 2013
Süre: 1 saat 48 dk.
Bir cevap
[…] bilim kurgu filmi. İspanyol sineması çok başarılı yapımlarla öne çıkıyor. Bu film After the Dark: The Philosophers, The Zero Theorem ve Mother filmlerinden sonra son yıllarda izlediğim en başarılı felsefi […]