Ars Vivendi

booksiay

ars vivendi / booksiay
ars vivendi / booksiay

Ars Vivendi Nedir, Ne Demektir?

Ars Vivendi, latince çevirisi ile “yaşama sanatı “ anlamına gelen bir belirteçtir.

Yaşama sanatı, olgun, gelişmiş, dengeli, odaklı ve farkındalıkla dolu bir yaşam biçimidir. Çevrenizdeki kişiler ve tüm canlılarla yürüttüğünüz ilişkilerin yanında mekânlarınızın, eşyalarınızın ve varlığınıza eşlik eden tüm evrensel kavramların içinde estetiğin, güzelliğin ve sevginin ışığını taşır. Düalist felsefenin taraflarından biri olan Ars Vivendi, iyinin ve kötünün dengesini, yaşamın ve ölümün içinde arar. Aslında Carpe Diem ile de yakın görüşleri savunur gibi duran yaşama sanatı, anların zamanın içinde sıralanan anı boncuklarıyla oluşturulan şık bir kolye gibi algılanmasını ister. Her bir anın yan yana sıraladığı bu yolculuktan sevgiyle bahsetmektir.

Ölümle “benzersiz bir ilişki” yaşadığını ifade eden Amerikalı cerrah, yazar ve Yale School of Medicine’de biyoetik, tıp tarihi ve tıp; Yale College’da bazen tıp tarihi ve biyoetik dersleri veren Sherwin Bernard Nuland tarafından ilk ortaya attığı bir mottoda ünlenir:  

“Ars Moriendi, Ars Vivendi.”

“Ölme sanatı, yaşama sanatıdır” anlamına gelen cümlede benim de inandığım ölçek şudur: Nasıl yaşarsan öyle ölürsün. Tutkulu, onurlu, dürüst bir hayatın finali de kendine yakışır şekildedir.

1994 yılında yayınlanan “How We Die: Reflections on Life’s Final Chapter “ “Nasıl Ölüyoruz: Hayatın Yansımaları Üzerine Son Bölümü” isimli kitabı Kurgu Dışı Ulusal Kitap Ödülü kazanmıştır.

Reklamlar

Yaşam ve ölüm çizgisindeki duygular, edebiyat tarihinin en ünlü eserlerinden biri olan Victor Hugo’nun “Bir İdam Mahkumunun Son Günü “ romanında etkili bir şekilde tasvir edilmiştir.

Hemen şimdi aşağıdaki soruyu bir düşünün:

Her sabah uyanırız ve bilincimizi yeniden kazanırız ki bu inanılmaz bir gerçektir, fakat gerçekte kazandığımız nedir?

Antonio Damasio

Nörobilimci Antonio Damasio sorduğu bu basit sorunun cevabı bana göre oldukça basittir:

Yaşamımızı bir sanat eserine çevirmek için gerekli fırsatları bulabileceğimiz yeni anlardır.  

İlknur Akpınar Yücedağ
error: Content is protected !!