BLACK MIRROR – Aynanın Karanlık Yüzü!
BLACK MIRROR
”Etrafına bir bak! Herkes ideal olduğunu düşündüğü şekilde görünmek için çok uğraşıyor. Muhtemelen bir filmde gördüler. Ama bunu sevdim. Sen, kendin gibisin..”
Yıl 2015; hayatımıza Netflix girdi ve Volkan yaz başlangıcında çatı katının boş duvarına projeksiyon perdesini kurduktan sonra “Tam senlik bir dizi buldum, bakalım beğenecek misin?” diyerek yayını başlattı.
Simsiyah bir görüntüde bir tarayıcı çalıştı ve geometrik işaretler dijital bir ses eşliğinde rastgele dönmeye başladı. Şekiller dönüp değişerek “BLACK MIRROR” kelimelerini oluşturdu. Dijital ses çınlamaya dönüşerek yükseldi, yükseldi, yükseldi ve şiddetli bir “cam kırılma” sesiyle görüntüdeki siyah ekran çatladı. “Black Mirror” yazısı kırılmanın etkisiyle yamuldu ve bu kırık ekranın atında kaldı.
Görüntülerin yansıtıldığı eğlencenin, “Beyaz Perde” de başlayıp “Beyaz Cam” a dönüşmesi teknolojik bir gelişim süreci. İşte Black Mirror serisi, tüm bu beyaz gösterilere meydan okuyan, dijital disiplinin aynadaki yansıması ve kırılması. Siyah renkle ifade edilmesinin anlamı, her biri bağımsız bir senaryodan oluşan serinin temalarında gizli. Evimizdeki beyaz perdenin üzerine yansıyan siyah ekran görüntüsü ilginç bir ironi olmuş, bu durumda.
Temalar
Kanunsuz kuralsız yeni bir evrende ne kadar savunmasız kaldığımızı gözler önüne seren bölümlerin tamamı, teknolojinin yan etkilerini ve karanlık taraflarını anlatıyor. Aslında her bir bölümde kendi yansımalarımızı görüyoruz. Ve dikkatli olmazsak karanlık bir boşlukta nasıl kırılacağımızı da… Bu nedenle yaşadığımız güncel dünyamıza benzeyen ancak ileri teknoloji ürünlerin yaygın kullanıldığı bir evrendeki hayatın gidişatını sorgulayan ve uyaran bir seri Black Mirror.
İnternet haberlerinden, viral videoların yaptırım gücüne, teknik becerilerin tecrübeyle savaşından, sosyal medyanın sosyolojik, psikolojik etkilerine, en uygun eş seçiminden sanal dünyanın zevklerine, ölü beden canlı zihinden, klonlamaya, dijital avcılıktan, zihindeki karanlık bölgelere kadar birçok konuya değinen bölümler arasında bazılarını seyrederken kafanızı çevirecek, gözlerinizi devirecek ve “yok artık” diyeceksiniz.
Distopya Mı, Gerçek Mi?
Tarih boyunca eğlence sektörü toplum, insan ve teknoloji kavramlarıyla paralel gelişmiştir. Son yıllarda büyük dönüşümlere seyirci olan dünya, uluslararası tabirle “entertainment” olarak kabul edilen sektörde de yeni gelişmelere sahne olmuştur.
İzlemeye başladığımızdan bugüne 5 yıl geçmiş olmasına rağmen seyrederken içinde bulunduğumuz teknoloji hızla gelişti ve serinin kurgu konuları neredeyse yavaş yavaş gerçeğe dönüşmeye başladı.
Özellikle 2019 yılında “Bandersnatch” bölümü ile sinema tarihine bir yenilik ekledi ve ilk doğrusal olmayan interaktif filmini diğer bölümlerinden bağımsız olarak yayınladı.
Film, klavye ve/veya kumanda aracılığıyla kritik kararların olduğu sahnelerde, seçimleri ekran başındaki izleyicilerine yaptırarak birden fazla sona ulaşılmasını sağlıyor.
İşte size daha ilginç bir bilgi; Black Mirror yeni sezon yayınlanacak mı sorusuna, yapımcısı Charlie Brooker’dan 07.05.2020 de yaptığı açıklamasında cevap gelmiş:
“İNSANLAR ŞU AN YENİ SEZONU KALDIRAMAZ“
Charlie Brooker
Seride bolca kayıtlara geçecek replik var, ama evdeki danışmanlarım uzun yazılarım konusunda şikâyetçiler. Bu nedenle birkaç tane serptim buraya… siz de sizinkileri yorumlara eklersiniz.
REPLİKLER:
”Etrafına bir bak! Herkes ideal olduğunu düşündüğü şekilde görünmek için çok uğraşıyor. Muhtemelen bir filmde gördüler. Ama bunu sevdim. Sen, kendin gibisin..”
“Korku, insanlara istediğini yaptırabilmek için kıymetli bir araçtır”
“Her şeyin önemsiz olduğu bir yerde sonsuza dek kalmak mı istiyorsun”
“Maskeler… En güçlü askeri silah bu aslında.”
“Bu dünyada, hepimiz kendi kafamıza o kadar dalmış durumdayız ki, gerçeği gözden kaçırmak çok kolay. Önemli olanı da.”
“Geçmiş değişmez.”
“Bu senin seçimlerin.”
“Geçmişte olanlarda farklı seçimler yapamayız. Bunu kabul etmeyi hepimizin öğrenmesi gerek”
“Zamanının ötesindeydi, zamanın var olduğunu sayarsak”
“Hiçbir şey çok gerçekçi değildir.”
“Kapatalım gitsin.”
“İnsanlar duyulmak ister. Bu yüzden baştan çıkarmanın yüzde doksanı dinlemektir.”
“Pek çok seçenekten hangisini istediğini bilmiyorsun.”
“Her oyunda mesajlar var. Pac-Man gibi. ‘PAC’ nin ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Program ve Kontrol. Program ve Kontrol Müdürü. ”
“Aynı anda birden fazla paralel realitede varız.”
“Bu yoldaki kararlarımız önemli olan bütünü böyle etkiler.”
“Sen sadece bir kuklasın. Kontrol sizde değil. ”
“İnsanlar bunun mutlu bir oyun olduğunu düşünüyor. Mutlu bir oyun değil. Bu kabus dünyası. ”
“Ne kadar acı verici olursa olsun, bir şeyleri değiştiremeyiz, farklı bir bakış açısıyla seçemeyiz.”
“Seni Netflix’te izliyorum. Senin için kararlar veriyorum. ”
“Netflix de ne lan? ( Bu sahneye çok gülmüştük )
DİZİ KÜNYESİ:
Yapım: Drama, Fantastik, kurgu
Yönetici yapımcı: Charlie Brooker, Annabel Jones
Yapımcı: Barney Reisz
Sezon: 5
Bir cevap
[…] noktalarından biri de mekanik tazılar… 21. yüzyılın en ünlü distopya serisi olan Black Mirror ‘da “Metal Kafa” bölümündeki android tazının atası […]