CARL GUSTAV JUNG – Nosce te ipsum
CARL GUSTAV JUNG – Dışa Bakan Rüya Görür İçe Bakan Uyanır
Carl Gustav Jung, Sigmund Freud ve Alfred Adler ile beraber derinlik psikolojisinin üç büyük kurucusundan birisidir. Freud‘dan farklı olarak bireysel insan yaşamını evrenle bir bütün görür. Ruhsal deneyimin tam oluşumuz için gerekli olduğuna inanmıştır. Jung’un din üzerine fikirleri, Freud’un dindeki şüpheciliğine eşit güçte karşılık vermiştir. Freud’dan ayrılınca kurduğu analitik psikoloji ekolüyle bir devrim yaratmıştır. O bir ruh çözümlemecisidir. Çocukluğundan beri kendi doğasının farkında olan bir iz sürücüdür. İyi bir gözlemci ve analiz ustasıdır. Hayatı boyunca “inanmak” yerine “deneyimleyerek anlamayı” seçmiştir.
Şifayı sembollerle, mitlerle, figürlerle ve ritüellerle saklanan başka bir dünyada arar.
‘‘Siz bilinçdışınızdakileri bilince dönüştürene kadar, onlar sizin hayatınızı yönlendirecek ve siz ona kader diyeceksiniz.”
CARL GUSTAV JUNG
Arayışlarında, pagan inanışlarından Budizm’e, sembolizmden simyaya kadar uzanan bir çeşitlilik vardır. İnsan ruhunu arayışında psikoloji, psikiyatri ve tıp bilimlerinin yanında simya, astroloji, parapsikoloji, mitoloji, felsefe, dinler tarihi, kabala ve fizik birçok farklı disiplinde inceleme ve okumalar yapmıştır. Altı farklı dili konuşabilen Jung, her kültürden insanla sohbete meraklı, kurallardan korkmayan ve meydan okuma cesaretine sahip, ilgili ve oldukça üretken biridir.
Carl Gustav Jung İçin Yolun Geçtiği Yerler Önemli Değildir
Amacı, yaşamı sağlıklı, anlamlı ve mutlu bir hale getirmektir. Yoluysa, kişinin ruhunu keşfetmesi ve bütünleşerek kendini bulmasıdır.
Ursula Le Guin ; “Sanat hakkındaki görüşleri sanatçılara en yakın gelen psikolog” demiştir.
Carl Gustav Jung, Sigmund Freud, Goethe, Schopenhauer, Nietzsche’nin fikirlerinden etkilenmiştir. Birçok sanatçı ve bilim insanına da ilham kaynağı olmuştur. Tüm dâhiler gibi kalıplara sığmayan özellikleriyle şaşırtır. Mistik bir deha ile yaşlı yaralı bir şifacı arasında gezinen düşüncelerini okuyunca bunların hangisinin olduğunu düşünürsünüz. Belki hepsidir. Yaşamının son yıllarında verdiği bu düşünceye verdiği cevap olağanüstüdür:
“Bana hikmet sahibi ya da bilge denmesini kabul edemem.
Birisi bir ırmaktan bir avuç su çıkardı.
Ne anlamı var?
Ben o ırmak değilim, ben o ırmaktayım ve hiçbir şey yapmıyorum.
Başka insanlar da orada ve çoğu onunla bir şeyler yapmak zorunda olduklarını hissediyorlar.
Bense hiçbir şey yapmıyorum. Kuru dalların üzerinde güller açtırması gereken kişi olduğumu hiç düşünmedim. Durup doğanın neler yapabildiğini hayranlıkla izliyorum.”
Carl Gustav Jung’ın Keşifleri
Carl Gustav Jung’ın psikoloji alanında birçok kavram keşfetti ve bu anlamda birçoğunun babası kabul edildi. Kompleks, içedönük ve dışadönük, gölge, arketip (enerjikompleksler), kolektif (toplumsal) bilinçdışı, anima ve animus, persona gibi kavramlarla ilgili düşüncelerini ve incelemelerini kitapta da göreceksiniz.
Gölge, bilinç ve benliğin karşıtı, tersidir ve bilinçdışının arketipidir.
Psychological Types kitabında içedönüklük ve dışadönüklük kavramlarını psikolojik bağlamda ilk tanımlayanlardan kişidir. Jung bunları birer bakış açısı olarak ifade eder. Dışadönük dünyayı nesnel olarak yorumlarken İçedönük olanı öznel olarak yorumlar.
“Dünyaya bağlandıkça köklerini yitiren bizler ağaç tepelerine sarılıyoruz.”
CARL GUSTAV JUNG
Erkeğin bilinçaltında, iç benlikte kadınsı olarak ifade bulan arketip animadır ve kadının bilinçaltında erkeksi olarak ifade bulan arketip animus’ tur. Jung’a göre, “Bireyin gelişiminde gölgeyle yüzleşmesi, çıraklık eseridir. Anima ile olan ise başyapıttır”.
Jung’a göre arketipleri ve evrensel en eski düşünceleri, imajları içeren kolektif bilinçdışı, tüm insanlık tarafından ortak paylaşılan ve bize miras kalan beynin yapısında meydana gelen bilinçdışı biçimidir. Kişisel bilinç dışından ayrıdır.
Myres-Briggs Kişilik Göstergesi
Popüler psikometre aracı Myres-Briggs Kişilik Göstergesi (MBTI) ve sosyonik kavramları, Jung’un psikolojik türler teorisinden geliştirilmiştir. Jung, insan ruhunu “doğuştan dindar” olarak görür ve bunu araştırmalarının odak noktası yapar. Rüya analizi ve sembolizm alanına katkılarıyla da anılır.
Jung “persona” terimini kullanmıştır ve onun psikolojik teorisinde, Persona, benlik rolü yapan bir maskedir. Kelime, Latince’de “kişilik” anlamına gelirken Romalı oyuncular tarafından takılan maske anlamını da taşır. Jung’a göre persona sosyalleşme, kültürleşme ve deneyim sayesinde bilinçli olarak oluşturulmuş kişiliktir.
1940’lardan sonraki çalışmaları simyaya odaklanmıştır ve Simyadaki işleyişte kurşunun altına dönüşümünü, saf olmayan ruhun kusursuz ruha dönüşümü olarak değerlendirir. Bu düşüncenin bireyselleşme sürecinin bir metaforu olduğunu savunur.
Carl Gustav Jung & Joseph Campbell
Onun ekolünden olan Kahramanın Sonsuz Yolculuğu’nun yazarı Joseph Campbell “Önemli olduğu için bir konuyla ilgilenmek gerektiğine inanmıyorum, bir konuya bir şekilde kapılmaya inanıyorum” der. Campbell, kahramanın hikâyesi maceraya çağrı ile başlar der, kahraman sırada dünyadan ayrılır ve beklenmedik olanın ellerine bırakır kendini.
Carl Gustav Jung’ın dünyasına dalın ve başkahramanı olduğunuz kendi dünyanızdaki yolculukta, onun rehberliğinde yaşayacağınız maceranın tadını çıkarın.
ALINTILAR
“Kendini anla! O zaman yeterince anlaşılmış olursun. O iş seni yeterince oyalar.”
“Bugünün insanının tanrıları ve şeytanları kaybolmamış, yalnızca isimleri değişmiştir.”
“Ruhumuzun sesini duymaz olduk.”
“Watts’ın deyimiyle: Parmağın gösterdiği yöne bakmak yerine parmağı emip rahatlamakta”
“Bugünün modern insanı eskinin ilkel insanından daha çaresiz ve yalnızdır.”
“Kendi karanlığınızı keşfederseniz, başkalarının karanlığıyla daha kolay başa çıkarsınız.”
“Herkes herkese öğretmenlik yapıyor ve kimse iyileşmenin yolunun tam da kendinden başlaması gerektiğinin farkında değil.”
“İnsan hayatına anlam verecek ve evrende kendine bir yer edinmesini sağlayacak duygu ve düşüncelere ihtiyaç duyar. Bir anlamı olmalıdır yaşamanın, varoluşun, gündüzün ve gecenin deviniminin.”
”Kendi içine bakmaya cesareti olmayan herkesin yaşamı bulanıktır.”
“Bilinçdışı sadece geçmiş tarihin toplamından ibaret değildir, gelecek de onda gizlidir. Yeni ve yaratıcı her şeyi içinde saklar.”
”Siz bilinçdışınızdakileri bilince dönüştürene kadar, onlar sizin hayatınızı yönlendirecek ve siz ona kader diyeceksiniz.”
KİTAP KÜNYESİ:
Adı: Dışa Bakan Rüya Görür İçe Bakan Uyanır
Alt Başlık: Rüyaların, sembollerin ve mitlerin sembollerin mitlerin izinde bir ruhçözümlemecisinin arayışı
Yazar: Carl Gustav Jung, Özlem Küskü (Derleyen)
Kitabın türü: Felsefe-Düşünce, Psikoloji
Yayınevi / Baskı tarihi: Destek Yayınları / Ekim 2020
Kütüphanem: Storytel
5 cevap
[…] “Görüşünüz yalnızca kalpten bakabildiğinizde berraklaşır. Dışarı bakanlar düş kurar, içe bakanlar uyanış yaşar” Carl Jung […]
[…] 1904’te E. Bleuer’le yazışmaya başladı. 1907’de Bleuer’in asistanı Carl Gustav Jung tarafından ziyaret edilir. Jung aynı yıl Zürih’te Freud Derneği’ni kurdu. Bu Freud […]
[…] Kendini Bil, Kendini Bul! […]
[…] Carl Gustav Jung […]
[…] Onlar, gizli kahramanlardır. “ […]