CLOUD ATLAS – İnsan Ruhunun Panoraması
CLOUD ATLAS
Ölüm, Yaşam, Doğum
Gelecek, Şimdi, Geçmiş
Aşk, Umut, Cesaret
Her Şey Bağlantılı
Matrix’in sinema tarihinde çığır açan çekimlerinden sonra Wachowski kardeşlerin bu fimle hikaye anlatışları tamamen değişiyor. İzleyiciye oldukça sıradışı ve başdöndürücü olarak sunulan bu yeni sinematografi tekniği sizi ya uyanık tutacak ya da sıkılıp izlemekten vaz geçirecek. Seçim size ait. Ancak meraklı bir kişilikseniz devam edeceğinizi biliyorum. Bu durumda, anlamak için birden fazla izleyeceğinizi garanti ederim.
Film ve kitap altı adet iç içe geçmiş hikâyeden oluşuyor. Her bir hikâyenin kahramanı bir sonraki hikâyenin kahramanı tarafından araştırılıyor. Böylece bölümler halinde seyrettiğimiz beş hikâye, altıncı hikâyeye doğru bir zaman çizgisi oluşuruyor.
Aslında temel fikirler altıncı hikâyede netleşiyor. İzlerken, ilk beş öykünün çok kritik bir anda kesintiye uğraması sizde görüntü şoku yaratıyor. İçinizden “neler oluyor” diye düşünüyorsunuz. Altıncı hikâyenin sonunda diğer hikâyeler de ters kronolojik sırayla açıklığa kavuşuyor. Ana karakterimiz, zincirdeki önceki süreçleri zaman sırasıyla açıklıyor. Her öykü, daha önceki bir öyküde görünen bir belge, film veya gelenek içeriyor. İzleyici haritası olması açısından hikâye başlıklarını buraya bırakıyorum. İzlerken daha kolay algılamanızı sağlayacaktır:
- 1 –Gemideki avukatın hikâyesi.
- 2 – Piyanist bir eşcinselin hikâyesi
- 3 – Gazetecinin hikâyesi
- 4 – Borçlu yaşlı adamın hikâyesi
- 5 – Sonmi adlı bir klonun hikâyesi
- 6 – Zachry’nin büyük çöküşten sonra geçen hikâyesi
Kelimenin tam anlamıyla, biri hariç tüm ana karakterler, bir doğum lekesi tarafından tanımlanan aynı ruhun reenkarnasyonlarıdır… Bu sadece insan doğasının evrenselliğinin bir sembolüdür. Kitabın ve filmin teması, bireylerin bireyleri avlama şeklini, sınıflar arası çatışmayı, inanç sistemlerinin oluşumunu mercek altına alıyor. İster ırk, ister cinsiyet, isterse farklı bir tür olsun geleneksel davranışlar ya da yasalar adına olduğu ifade edilen davranışlarımızın ve seçimlerimizin sonuçlarını sorgulatıyor. Bu seçimlerin geçmişimizi, günümüzü ve geleceğimizi şekillendiren birbiriyle bağlantılı sonuçlar doğurduğunu ortaya koyuyor. Kahramanımız Sonmi, temayı filmde bu cümleyle özetlemiş:
“ Kendimizi ancak başkalarının gözlerinden tanıyabiliriz. Ebedi ömrümüzün doğası sözlerimiz ve eylemlerimizin bir sonucudur. Etkisi devam eder ve zamanın sonuna gider. Hayatlarımız beşikten mezara kadar diğerlerine bağlı. Geçmişten geleceğe İşlenen her suç ve yapılan her iyilik geleceğimizi yeniden şekillendirir.”
Cloud Atlas
Çok satan bir romandan uyarlama olan Matrix üçlemesinin yaratıcılarından Wachowski kardeşler ve Tom Tykwer’ın yaptığı film sağlam bir oyuncu kadrosuyla 2012’de piyasaya sürüldü. Kitap reenkarnasyon ve insan doğasının evrenselliği ile ilgili.
Yazarın açıklamasına göre hikaye sabit insan doğasının (‘atlas’) tezahürleri üzerinde değişen bir manzaraya (‘bulut’) atıfta bulunuyor. Filme de konu olan “Cloud Atlas” müziği, Japon besteci Toshi Ichiyanagi tarafından aynı adlı müzik parçasından esinlenmiş.
Cloud Atlas, British Book Awards Edebiyat Kurgu ödülünü ve Richard & Judy “Yılın Kitabı” ödülünü kazandı. Yayınlandığı yıl diğer ödüllerin yanı sıra Booker Ödülü, En İyi Roman Nebula Ödülü ve Arthur C. Clarke Ödülü için kısa listeye alındı. 2019 yılında roman, The Guardian’ın 21. yüzyılın en iyi 100 kitabında 9. sırada yer aldı.
REPLİKLER
“Ayın 15’i Cuma. Sabahın ilk gelgiti ile birlikte yelken açtık. Yolcular ve mürettebattan uzak tutulmak için geminin ambarında karantinaya alındım. Şu anda tek istediğim eve dönmek.”
“ Sevgili Sixsmith, umutsuz bir şekilde yardımınıza ihtiyacım var. Ölüm döşeğindeki bir avukatın 1849 yılında Pasifik’teki bir adadan San Francisco’ya doğru seyrederken kaleme aldığı bir seyir defterine takıldım kaldım. Kitabın yarısı eksik bu beni iyiden iyiye mahvediyor. Yarısı okunmuş bir kitap neticede yarısı yaşanmış bir aşk hikâyesidir.”
“ – ne okuyorsun?
- Eski mektupları
- Neden okuyorsun onları?
- Bilmem? Neden aynı hataları yapıp durduğumuzu anlamaya çalışıyorum. Tekrar ve tekrar”
“ – işte bu… Rüyalarımdaki müzik
- Buna Bulut Atlası Altılısı adını verdim. Bütün bölümlerini bizi hayal ederek yazdım. Farklı çağlarda ve farklı hayatlarda tekrar tekrar buluştuğumuzu hayal ederek.”
“Tıpkı bir artistik buz patenci gibi eski izlerimizin üzerinden tekrar tekrar geçiyoruz.”
“Hayatlarımız ve tercihlerimiz, her bir karşılaşma bize olası yeni bir yön sunar.”
“Bunu açıklaması zor ama o kapıyı açtığımda biliyordum.”
“ Bunu bir rüyada duymuştum. Kâbus gibi, kafedeydim, koca parlak ışıklar altında… Yeraltında ve çıkışı olmayan bir yerde… Garsonların hepsinin yüzü aynıydı.”
“Dün Hayatım bir tarafa doğru gidiyordu, bugünse başka bir tarafa!”
“Acaba evrenin sana karşı olduğunu düşündün mü hiç?”
“Korku, inanç, aşk hayatlarımızın yönünü belirleyen olgular. Bu güçler biz doğmadan çok önce harekete geçerler ve biz yok olduktan sonra da etkisini sürdürürler”
“Hayatlarımız bize ait değil, bizler başkalarına bağlıyız, geçmişe ve günümüze,
Her kötülükte ve her iyilikte geleceğimize doğarız.”
“Sevgilim Tilda’yı bir daha hiç kollarıma alamayacağım diye korkmaya başlamıştım.”
“Dün, bugün yaptıklarımı yapacağıma asla inanmıyordum”
“Sanki bana çok önemli bir şey olmuş gibi hissediyorum. Bu mümkün mü acaba? Onunla yeni tanışmış olsam da Luisa Rey’e aşık oldum”
“ – Beni ikinci defa kurtardın!
- Düşersen seni yakalarım!
“ Bizi bekleyen başka bir dünyanın var olduğuna inanıyorum Sixsmith. Daha iyi bir dünyanın… Ben seni orada bekleyeceğim…”
“Senin yarattığın mesele siyasi”
“Bu dünyanın bir düzeni var… Onu bozmaya kalkanların sonu hiç de iyi olmaz.
“ -Size son bir soru sorabilir miyim? Birliğin planının başarısız olacağını biliyor olmalıydınız!
- Evet
- Peki, neden kabul ettiniz?
- Gözlerden uzak olsaydım, gerçek gizli kalırdı? Buna izin veremezdim!
- Peki ya bu gerçeğe kimse inanmazsa?
- Biri çoktan inandı!”
“Ölümün sadece bir kapı olduğuna inanıyorum. Kapandığında başka biri açılır. Cenneti hayal edecek olursam açılan bir kapı hayal ederim… Ve arkasında onu beni beklerken bulacağım.”
FİLM KÜNYESİ:
Orijinal İsmi: Cloud Atlas
Vizyon Tarihi: 26 Ekim 2012
Süre: 172dkTür: Bilim Kurgu, Dram, Gizem
Yönetmen: Tom Tykwer, Lilly Wachowski, Lana Wachowski
Senarist: Tom Tykwer, Lilly Wachowski, Lana Wachowski
Yapımı: 2012 – ABD, Almanya, Hong Kong, Singapur
Oyuncular: Tom Hanks, Dr. Henry Goose, Susan Sarandon, Halle Berry, Jim Sturgess
Hugh Grant, Keith David, Joe Napier
4 cevap
[…] ne kadar etkili olduğunu göreceksiniz. Ayrıca, Felsefe öğretmeni Zimit rolünde, Cloud Atlas filmindeki performansı ile başarılı iş çıkaran İngiliz oyuncu James D’arcy […]
[…] serisi, filmin senaristliği ve yönetmenliğiyle üne kavuşan, sonraları V For Vendetta, Sence8, Cloud Atlas gibi başarılı yapımların da yaratıcıları olan, Polonya asıllı Wachowski kardeşlerin, […]
[…] var. Run Lola Run (1998),The Princess and the Warrior (2000), The International (2009), Bulut Atlası (2012) filmlerinin de yönetmen koltuğunda oturan Tom Tykwer’ın tarafından […]
[…] var. Run Lola Run (1998),The Princess and the Warrior (2000), The International (2009), Bulut Atlası (2012) filmlerinin de yönetmen koltuğunda oturan Tom Tykwer’ın tarafından […]