DARK – “Sic Mundus Creatus Est “
DARK
“Bildiklerimiz bir damla, bilemediklerimiz ise okyanus.”
Asıl Soru … ?
Netflix tarafından yayınlanan “Dark” dizisinin sorularıyla üç sezon geçirdik. Baştan söylemeliyim ki, kendi türünde tüm zamanların en iyi yapımı olarak benim listemde bir numaraya oturdu.
Dark’ın teması neredeyse çocukluğumdan beri okuduğum, incelediğim, izlediğim ve merak ettiğim her şeyi barındırıyor. Dizi boyunca karşılaştığımız tüm sorular, tarih boyunca düşünen her insanın merakla peşinden koştuğu konular.
Dark’ın başarısı ve etki alanının genişliği ise yaşamın en zor soru ve konularını olağanüstü hikâyeler bütünü ile kurgulamış olması. Oyunculuk performansları, yapım ve yönetimin tasarımdaki başarısı da buna eklenince karşınıza bir solukta izleyebileceğiniz tadına doyulmaz bir iş çıkmış.
DARK & Triquetra
Dizide her köşede karşımıza çıkan keltik kökenli Triquetra (üç köşeli) amblemin sayısız sembolik anlamı var:
- Ruh, Zihin, Beden
- Anne, Baba, Çocuk
- Geçmiş, Şimdi, Gelecek
- Güç, Zekâ, Sevgi
- Yaratılma, Korunma, Yok Edilme
- Düşünme, Sezme, Hissetme
- Kadın (Maiden-Mother-Crone yani tanrıçanın üç yüzü)
- Fani Dünya, Paralel Dünya, Kutsal Dünya
gibi uzun bir liste…
Birbirine bağlı bu üçlü düğüm sonsuz döngünün de sembolüdür.
Triquetra bu anlamda Dark izleyicilerini de üçe ayırıyor:
- Çok etkilenenler
- Anlamayıp yarım bırakanlar
- Anlayamadıkları için beğenmeyenler
Oroborus
Hikâye 2019’da bir çocuğun kaybolması ile başlıyor. Bir nükleer santral yakınında bulunan kasabada, nesiller boyunca yaşayan dört ailenin heyecanlı cevap arayışlarıyla sezonlar boyunca sürükleniyorsunuz. Dizi, ağırlıklı olarak, aynı bölgede yaşayan bu dört aile etrafında dönüyor.
İlk sezonda Kahnwald, Nielsen, Doppler ve Tiedemann ailelerinin sırları ortaya çıkmaya başlıyor. Tiedemann ailesinin bölgede işlettiği nükleer enerji santralinin altında bir mağara bulunuyor. Burada bulunan gizemli bir geçit, dizinin hikâyesini, zamanda yolculuğa taşıyor.
“Oroborus” tekrar sahnede; bu obur yılan yine kuyruğunu yakalamaya çalışıyor.
Sosyal medyada “Sarı yağmurluklu” fotoğrafların “TT” olmasına neden olan ana karakterimiz babasının intiharını atlatmaya çalışan genç Jones Kahnwald. Olaylarda öne çıkan karakterler sayılı olmasına rağmen her bir karakterin farklı zamanlardaki versiyonları nedeniyle kafanız biraz karışabilir.
Dizi konusu Albert Einstein’ ın “İzafiyet Teorisi” ve Nietzsche’nin “Bengi Döngüsü” ve “Schrödinger’in kedisi” teorileri etrafında şekilleniyor.
Yeri gelmişken her üç teoriyi de basitçe özetleyelim:
Einstein’a göre zaman, mekân ve hareket birbirlerinden bağımsız değildir. İzafi olarak cisim aynı anda tüm döngüleri yaşar ve etkiler.
Nietzsche ise, “Bengi Döngüsü” fikrini şu şekilde ifade eder: Kendi hayatımız, başımıza gelen her şey ve tüm yaşantılarımız kendini sürekli olarak tekrar ederler.
Schrödinger’in kedisi ise kovboy filmlerinde duvarda asılı afişlerdeki gibi “ölü ya da diri” hala aranıyor. Şaka bir yana, bu ünlü deneyde elde edilen sonuçlardan biri Dark’ın temel konularından. Özellikle üçüncü sezonu anlamanıza yardımcı olacak anahtar teori. Aynı zaman diliminde bir evrende ölü diğer evrende canlı olunabilir mi?
DARK sadece bilimle ve felsefe ile yetinmemiş. Son yıllarda popülaritesi giderek artan ezoterik alana da el atmış. Dizi boyunca ziyaret edilen mağaranın içinde varsayılan “geçit kapısı” üzerinde şu cümleyi sık sık göreceksiniz:
” Sic Mundus Creatus Est”
“Sic Mundus Creatus Est ” ifadesinin dünyanın yaratılışı ile ilgili olduğu kesin. Bu kavram, evreni bütüncül olarak anlamanın basamaklarından biri. Aşağısı, yukarısı veya içerisi dışarısı aynıdır şeklinde ifade edebiliriz.
Yaradılış hikâyelerinin meşhur Adam( Âdem) ve Eva(Havva)karakterlerinin de içine dahil edildiği teolojik altyapı da unutulmamış.
Eğer kişilere çok takılmazsanız, tüm bu 33 yıllık döngülerin içinde, her dönemin akımlarına göre, sosyoloji, psikoloji, teoloji, felsefe ve bilim ile insan ilişkileri karmalarının arasında ilginç mesajlar bulabilirsiniz.
Dark kesinlikle zekânızı, dikkatinizi ve merakınızı harekete geçiren bir yapım.
Ülkemizde siyaset gündeminde bile kendine yer edinen Dark için söyleyebileceğim son söz yukarıdayazdıklarım ilgi alanınıza giriyorsa mutlaka izleyin olur. Dizinin yaratıcı takımının iyi iş çıkardığını göreceksiniz. Bakalım siz triquetranın hangi köşesinde olacaksınız?..
Keyifli seyirler dileğiyle…
REPLİKLER:
“Kendimizi özgür sanıyoruz ama aslında değiliz.”
“İstediğimizi yapabiliriz ama onları seçmekte özgür değiliz.”
“Asıl soru nerede, değil ne zaman?
“Yoksa zaman asla yenilmeyen bir canavar mıdır?”
“Nerede yanlış yola saptığını merak ettiğin oluyor mu? Hayatının ne zaman istediğinin tam zıttı olmaya başladığını?”
“Gelecek cesur kişilere aittir., mazide takılıp kalmış şüphecilere değil.”
“Bildiklerimiz bir damla, bilemediklerimiz ise okyanus.”
“Karanlığın ne olduğunu bilen ışığa hasrettir.”
“Hayat bir labirenttir. Bazı insanlar hayatlarını bir çıkış yolu arayarak geçirirler. Ancak tek bir yol vardır. Merkeze ulaşana kadar bunu anlayamazsın.”
“Hepimiz tek bir gerçeği paylaşıyoruz. Doğuyoruz ve ölüyoruz. Ölene kadar hangi yollardan geçtiğimiz fark etmiyor.”
“İnandırıldıklarımıza ters düşen şeyleri kavramakta zorlanırız.”
“İnsanlarla tesadüfi olarak tanışmayız. Biz başkalarının hayatına dokunuyoruz. Başkaları da bizim…”
“ Dünya sayısız iplikle dokunmuş bir halı gibi. Her ipliğin yeri belli… Tesadüf diye bir şey yoktur.”
“ Her ailenin sırları vardır”
“Aşk cesaretten doğar.”
“ Doğduğumuz anda hayatlarımız kum saati gibi akıp gitmeye başlar. Ölüm kaçınılmaz bir şekilde kapımızdadır. “
“Bazı anlar var ki bizi sonsuza dek değiştiriyor.”
“Her şey affedilir ama asla unutulmaz.”
“Sonra diyor ki: Büyüyünce yüreğiniz ölür”
“İnsanlarla tesadüfi olarak tanışmayız. Biz başkalarının hayatına etki ederiz, başkaları da bizim hayatımıza dokunur.”
“Gerçek tuhaf bir şey. Gizlemeye çalışabilirsin ama bir şekilde su yüzüne çıkmayı başarır. Hayatta kalmak için yalanı, gerçeğimiz yaparız. Unutmaya çalışırız. Artık unutamayıncaya dek…”
“Gerçek diye bir şey yoktur, sadece hikayeler vardır.”
“Zamanın doğrusal olduğuna inanırız. Kusursuz şekilde ebediyen ilerlediğini düşünürüz. Ancak geçmiş, şu an ve gelecek aslında peş peşe gelmez. Dün bugün ve yarın arasındaki fark illüzyondan başka bir şey değildir. Zamansal kavramlar sonsuz bir döngü halinde birbirine bağlıdırlar. Her şey birbirine bağlıdır.”
“Hayatımızın ne şekilde sona ereceğini, bu yolculuğun bizi nerelere götüreceğini bilebilseydik verdiğimiz kararlar yine aynı olur muydu? “
“Yoksa farklı bir yol mu seçerdik? Kaderimizden kaçmanın bir yolu var mıdır? “
“Yoksa içimizde görünmez bir güç, bir şekilde bizi hep aynı sona doğru mu çekiyor ?” “Asıl ve gerçek soru, nerede değil ne zaman”
DİZİ KÜNYESİ:
Tür: Bilimkurgu, Gerilim, Drama
Oyuncular: Louis Hofmann,Maja Schöne,Oliver Masucci,Stephan Kampwirth,Angela Winkler,Jördis Triebel,Daan Lennard Liebrenz,Lisa Vicari,Moritz Jahn,Paul Lux,Karoline Eichhorn,Gina Alice Stiebitz
Tema müziği bestecisi: Apparat
Açılış müziği: “Goodbye”
Ülke: Almanya
Sezon sayısı: 3
Bölüm sayısı: 26
Gösterim süresi: 45–57 dakika
Yapım şirketi: Wiedemann & Berg Television, Netflix
Yayın tarihi: 1 Aralık 2017 – 27 Haziran 2020
Bir cevap
[…] ironilerle dolu eleştirel yazılar yazmış. Güç istenci, Tanrının ölümü, Üstinsan ve Bengi Döngüsü gibi kavramlara […]