IƆИIV AႧ OႧЯAИOƎ⅃ – Disleksi Dahinin Anısına
Leonardo Da Vinci
“Çizdiğim her resim kendi yaşamıma sorduğum bir soruydu”
İşte benim hayata bakış açımı etkileyen ve yaşarken tanımak istediğim, en önemli üç kişiden biri… Ortaçağın karanlığında sanat ve bilimin parlak ışığı… Sizce bir mimar mı, mühendis mi, doktor mu, kâşif mi, mucit mi, filozof mu, sanatçı mı? Bana kalırsa tüm bu alanlarda çığır açmış biridir. Dizginlenemeyen bir merak, çok hızlı düşünen bir beyin ve o hıza yetişmeye çalışan el, kalem, fırçalardan oluşmuş bütüncül bir dâhidir. Eserlerinin yanı sıra, Leonardo Da Vinci, düşünme metotlarından, uyuma şekline kadar birçok şeye isim babalığı yapmıştır.
15 Nisan 1452’de Floransa’da doğmuştur. Genç bir noter ve bir köylü kızının gayrimeşru oğludur. 2 Mayıs 1519’da Fransa’da ölmüştür. Bugün onun fizik bedeninden ayrılarak sonsuzluğa yürüyüşünün 501. yılı. Altmış yedi yıllık ömrüne çok şey sığdırdığı bir gerçek. Bu sayede adı yüzlerce yıldır en çok bilinen ve anılanlarının arasında…
Elimdeki kitap bir koleksiyon çalışması. İçindeki onca güzel resim ve çalışmanın tamamını burada sizlere aktarabilmem mümkün değil. Meraklıların sorularına yorumlarda yanıt verebilirim. Ancak kitaptan bizi ilgilendiren ve beni etkileyen bir “Kelebek Etkisini” alıntılayarak size iletmek isterim. Daha sonra yazısını yayınlayacağım “Da Vinci’s Demons” dizisinde de bu konuya kısaca değinilmiş ve hatta Leonardo’nun bir “Türk” ile arkadaşlığı ve Osmanlılarla savaşı dizi senaryosuna dâhil edilmiş.
Önce yukarıdaki doğum tarihine tekrar bakın: 15 Nisan 1452
Kitabımızın giriş bölümünde 7. Sayfada renkli bir dipnotumuz var. Paragrafı aynen yazıyorum:
“1452’de FLORANSA
Leonardo Da Vinci, İtalyan Rönesans’ının çok önemli bir döneminde dünyaya gelmiştir. 1451 yılında, Sultan II. Mehmet ( Fatih Sultan Mehmet) kuşatma yaparken İstanbul karışıktı ve 1453 yılında şiddetli çarpışmalar sonunda şehir Osmanlı Türklerinin eline geçti.
Aralarında filozoflar, rahipler ve öğretmenlerin bulunduğu Yunan akademisyenler şehirden kaçtılar. Birçoğu Floransa’ya gidip soylu ailelerin yanında öğretmenlik yaptılar. Yunanlar antik metinleri, Yunan ve Roma’ya ait bilgileri de yanlarında getirdiler. Böylece Floransalı soyluları Platon, Aristoteles ve Vergilius gibi düşünürlerin eserlerini okumaya ve Hümanizma ile Yeni Platonculuk üzerinde çalışmaya ittiler. Sonuçta şehrin Romalı geçmişine olan ilgi arttı ve bunun üzerine Roma dönemine ait yöntemlere dayanan klasik mimari ve heykeltıraşlık gelişti. Tanrının kölesinden çok bir yansıması olarak insan fikrine dayanan hümanist görüş, zengin kesimin ve sanatçıların statüsünün artmasına neden oldu.”
Üzerine siz düşünün ve yorumlayın artık…
Leonardo Da Vinci’nin kişisel ve mesleki yaşamına ilişkin bilgiler, birçok farklı kaynaktan bir araya getirilebilir. Bu nedenle doğumundan ölümüne kadar çeşitli kaynaklar onun hakkında bilmek istediklerimizi bize sunmuştur.
Leonardo ölümüyle birlikte ardında resimler, para, mülk, yaklaşık 13.000 sayfa not, çizimler ve günümüze 6500 sayfası kalmış olan taslaklar bırakmıştır.
Not defterleri, çalışmalarının gelişimiyle, malzeme siparişleriyle, masraflarla ve daha pek çok şeyle doludur. Koyduğum fotoğraflarda Da Vinci’nin not defterlerinin yazılarına dikkatinizi çekmek isterim. İlk defa okuyorsanız yazının dilini çözmeye çalışabilirsiniz.16. yüzyıl İtalyancası biliyor olsanız bile okumayı başaramayabilirsiniz. Çünkü tüm notları tersten yazılmıştır ve sadece ayna karşısında okunabilir.
İlham verici sanatçı, mühendis, mucit ve bilim insanı Leonardo da Vinci’nin yaşamı ve eserleri üzerine uzman ve kapsayıcı yeni bir referans kitabı. Kitap, sanatçının yaşamını, yolculuklarını, sanatsal ilhamını ve Rönesans İtalya’sının tarihsel bağlamını capcanlı bir şekilde okurlara sunmaktadır.
Leonardo’nun olağanüstü resimleri, icatları ve şaşırtıcı not defterleri dâhil olmak üzere, önemli işleri gözler önüne serilmektedir. Sanatçının mirası ile sanat, bilim ve mühendislik alanlarına yaptığı büyük etki derinlemesine incelenmiştir. 500 göz kamaştırıcı resimden oluşan olağanüstü bir derlemedir.
KİTAP KÜNYESİ:
Kitap Adı: Leonardo Da Vinci
Yazar: Rosalind Ormiston
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Çevirmen: Mehmet Barış Albayrak
Tür: Araştırma, Derleme, Bilimsel Makale, Koleksiyon Kitap
Yayın Tarihi: 2014
Sayfa Sayısı 256
4 cevap
[…] Sanata olan bakış açılarının çeşitliliği ve yaklaşımı açısından da dikkate değer bir film. […]
[…] IƆИIV AႧ OႧЯAИOƎ⅃- Disleksi Dahinin Anısına […]
Leonardo hakkında ne zaman bir yazı okusam ona kıyasla kendi hayatımın vasıfsızlığından dolayı üzülürüm, birçok mimar, mühendis, mucit olmasına rağmen bu özelliklerin hepsinin bir kişide ve tek bir alanda uzman kişiden daha nitelikli bir şekilde olması herhalde beni böyle etkiliyor . “Her şeyden biraz, bir şeyden her şeyi bilme” felsefesinde bile zorlanan biri olarak Da Vinci’nin tabiri caizse “her şeyde her şeyi bilmesi”, çok yönlülüğü bana ona karşı hayran olmaktan başka bir şey bırakmıyor.
Benzer duygular benim için de geçerli Eren.
Onun yaşamı, tüm zorluklara, engellere ve kısıtlı imkanlara rağmen saf yetenek ve zeka ile çok şeyin başarılabildiğinin en büyük kanıtı.
Bu sayede fikirleri ve eserleri asırlara meydan okuyor 🙂
Adamın tüm hayatı mevcut düzene meydan okumakla, kalıpların dışında düşünüp davranmakla geçmiş. Bizlerin lütüf ve başarı olarak gördüğü bu özellik ise kendi çağında “O”nun laneti olmuş.
Yine de zekası ve yeteneklerine saygı duyulmuş. İşte ölüme ancak bölye meydan okunur 😉
Bu arada sana bir kitap tavisyesi; hala okumadıysan “Leonardo da Vinci Gibi Düşünmek” Michael J. Gelb’in kitabı. Bu kitabı özellikle senin yorumlayarak yazmanı çok isterim 😉