KARANLIK ORMAN – Bir Kez Bildiniz Mi, Dünya Daralır!
KARANLIK ORMAN
“Evren karanlık bir ormandır. Her medeniyet ağaçların arasında gezinip takip eden silahlı bir avcıdır, tıpkı bir hayalet gibi, yolunu engelleyen dalları kenara iterek sessizce yürümeye çalışır. Nefesini bile itinayla alıp verir, avcı dikkatli olmak zorundadır. Çünkü ormanın her yerinde onun gibi gizli avcılar vardır. Eğer başka bir avcı, bir melek veya şeytan, bir bebek veya sendeleyen yaşlı bir adam, peri veya yarı tanrı gibi başka bir hayat bulursa yapabileceği tek şey vardır: ateş açmak ve ortadan kaldırmak. Bu ormanda cehennem diğer medeniyetlerdir. Kendini gösteren diğer canlı varlıkları hemen ortadan kaldırmaya çalışan sonsuz bir tehdittir her medeniyet. Bu, kozmik medeniyetin resmidir işte. Fermi Paradoksu için açıklamadır”
Ve bu karanlık ormanda, şenlik ateşini yakıp, “İşte buradayım! İşte buradayım !” siye bağıran ve tüm ilgiyi üzerine çekmeye çalışan insanlık denen aptal bir çocuk var”
Karanlık Orman / Cixin Liu
Bilimi, sanat ve felsefe ile etkileyici bir şekilde harmanlamayı başaran Cixin Liu, karamsar bir gerçekçi olduğu kadar umudunu kaybetmemiş romantik bir hayalperest. Üç Cisim Teorisi kitabını okumayı bitirdiğimde, tanıdık fikirlere yeni bir bakış açısı ile yaklaşan başarılı bir yazarla tanıştığım için çok mutlu oldum.
Karanlık Orman
Serinin ikinci kitabı “Karanlık Orman” bittiğinde o artık zihnimde Konfüçyüs, Da Vinci, Einstein, Nietzsche, Verne, C. Clarke, Orwell, Huxley, Burgess ve Hawking’in yanına oturdu.
Cixin Liu’nun Üç cisim Problemi ve Karanlık Orman serisi, Arthur C. Clarke’ın özellikle “Çocukluğun Sonu” ve “Bir Uzay Efsanesi Serisi -2001 /2010 /2061 /3001” romanlarına benzer bir kurguyu barındırıyor. İlk kitapta 1967 yılı Kızıl Devrimi ile başlayan olaylar zinciri, ikinci kitapla okurlarını 2500 yıllık bir maceraya sürüklüyor.
Sadık okuyucuları, Arthur C. Clarke, George Orwell, Anthony Burgess ve Aldous Huxley’in bütün etkilerini Cixin Liu’yu okurken görecektir. Hepimiz biliriz ki, insanlık her zaman bir önceki en iyi fikri geliştirerek bu günlere geldi.
Atalarından öğrenen çocuklar gibi Cixin Liu da, hayran olduğu bilim kurgu yazarlarından, filozoflara, bilim insanlarından, yazarlara, büyük savaşlar ve savaşçılardan, tarihi kişiliklere kadar birçok ünlü ismi ve fikirlerini romanında kullanmış ve bunların altını çizerek belirtmiş.
Cixin Liu’nun kitaplarını taklitten ayıran önemli özellikleri var. Onun hem özgün, hem de çok iyi ve gerçekçi olmasının sebebi ise, bütün bu fikirleri geliştirerek, üzerine bambaşka varsayımlar ekleyip gerçekten ustalıkla hazırlanmış “yepyeni bir kehanet kitabı” yaratmış olması. Her iki kitabın arka planında ciddi bir araştırma ve bilgi birikiminin sanatsal yorumlaması yatıyor.
Sophon Projesi & Wallfacer – Wallbraker
Okurken bilgisayar oyunlarından yazarlığa, savaş sanatından aşka, yeryüzünden evrenin sınırlarına gidip geleceğiniz “Karanlık Orman”da, Üç Cisim Uygarlığı, Sophon Projesi adı altında bir proje başlatır. Bir Sophon mikroskobik boyuttadır ve yüksek zekâya sahip olmasına rağmen, boyutu nedeniyle sınırlı bir etkiye sahiptir. İnsanlık üzerindeki birinci tehdidi, yüksek enerjili fizik testlerinde hatalar ve karışıklıklar oluşturmaktır. Projenin amacı, gezegene yolladıkları sophonlarla temel bilimin güvenirliliğini sarsarak dünyadaki teknolojinin ilerleyişini durdurmaktır. Dünya’da onlarla iletişim halinde olan Üç Cisim Örgütü ve bu uygarlığın saldırılarına karşı, insanlar da Wallfacer Projesi’ni başlatırlar.
Teknolojinin işe yaramayacağı bu düzlemde, düşünce boyutunda saldırı yapan bu uygarlığın karşısındaki tek güç, insan beynindeki gizlenen stratejilerdir. 21. Yüzyılda çalışmaya başlayan dört Wallfacer ( Duvarabakan) ve onların peşinden yollandı. Wallbraker ( Duvarıyıkan)arasındaki mücadele, hibernasyon süreçleriyle 23. Yüzyıla kadar uzanır.
Serinin üçüncüsü “Death’s End” i heyecanla beklediğimi söyleyebilirim. İngilizceye 20 Eylül’de çevrilen kitap umarım kısa zamanda elimde olur.
Kitapları okurken özellikle son bölümlerdeki çeviri ve yazım hataları nedeniyle biraz zorlandım. Ancak Çince konusunda çevirmenlerin de zorlandığını tahmin edebiliyorum. Yine de bütünü ve hikâyeyi bozmayan bu durumu göz ardı ederek büyük resme bakmaya çalışın. Gezegenimizdeki gündeminiz sadece yeryüzünde gördüklerinizle mi sınırlı? Gözlerinizi ara sıra gökyüzüne çevirmek istediğinizde buralara göz atabilirsiniz.
Hibernasyon
Elon Musk bir yandan en büyük hayalinin “insanoğlunun bir gün çok gezegenli bir canlı türü olması” olduğunu söylerken Space X’i turistik kullanıma açıyor.
NASA’dan aldığı destekle, gezegenler arası seyahatin nasıl yapılacağını araştıran Atlanta merkezli SpaceWorks şirketi, son araştırmasında Hibernasyon yöntemiyle önümüzdeki yıllarda Mars’a seyahatinin başlamasını öngördüğünü açıklıyor.
Oysa ünlü Fizikçi Stephen Hawking, uzaylıların bir gün Dünya’ya mesaj göndermesi durumunda buna cevap verilmemesi ve burada yaşayan bir organizma olduğumuzu belli etmememiz gerektiğini söyledi. Sonuçta bizimle iletişime geçmek isteyen bir zeki yaşamın, asıl amacının ne olduğunu bilme imkânımız yok.
Neredeyse her şeyin mümkün olduğuna inanan büyülü bir dünyada en zoru “sihir” yapmaktır. Böyle bir dünyada “şaşırmak” ilk kaybettiklerimizdendir. Cixin Liu sizi şaşırtacak…
Keyifli okumalar
ALINTILAR
“Her şeyin bir sonu vardır. Güneş ve evren de bir gün ölecek. Peki, o zaman neden insanlığın ölümsüz olması gerektiğine inanıyoruz?”
“İnsan uygarlığı sadece beş bin yıllık bir geçmişe sahip. Şu anda kullanmakta olduğumuz insan beyni ilkel bir beyindir.”
“Belki sadece eski mutlak monarşide hükümdarların her istediklerini yapmaları mümkün olmuştu ama onlar bile en sonunda yaptıklarının hesabını vermek zorunda kalmıştı.”
“Objektif bir gerçeğin üzerine kurulu olmayan hiçbir inanç güçlü değildir.”
“Biliyordu ki, sıradan insanların gözleri bir zamanın ve medeniyetin seviyesinin en iyi yansımasıydı.”
“Gerçek her zaman toz tutar”
“Gerçek zeka herhangi bir zeka belirtisi göstermemek demektir.”
“Muazzam bir değişimin yaşandığı dünyada değişmeyen tek şey zamanın sabit hızda geçişidir.”
“Dünyada hiç mükemmel insan olmadığını, çok az mükemmel kadın olduğunu gördüm.”
“Yapay zeka konusunda en büyük sorunlardan biri yüz ve göz ifadelerinin tespiti. Bazı uzmanlar bilgisayarlarla bile gözlerin okunmasının asla mümkün olamayacağını söylüyor.”
“Biz bile Mona Lisa’nın ifadesini okuyamıyoruz. Ona baktığımda, gülümsemesinin anlamı her saniye değişiyor ve asla kendini tekrarlamıyor.”
“Deneyimlerime göre, her düşünce yoldan çıkmakla yükümlüdür.”
“Sakın nerede olduğumuzu söyleme! Nerede olduğumuzu bildiğimiz zaman dünya küçülür., bilmediğimizde ise dünyanın sınırsız olduğunu hissederiz.”
“Düşünmek” ve “söylemek”, bunların eş anlamlı olmadığını daha yeni öğrendik ve çok şaşırdık.”
“Basitliği hafife alma. Basit, sağlam demektir. Matematiğin tüm altyapısı basit aksiyomlara oturtulmuştur.”
“Halk her zaman istediğine inanır. Bir süredir bu işin içindeyim ve halkın yanlış anlamadığı bir uzay projesi görmedim.”
“Siz politikacılar insanlık hakkında bir çırpıda atıp tutabiliyorsunuz ama ben insanlık göremiyorum.”
“Ben sadece hayatımı yaşamak istiyorum.”
“Şu anda bir şey yapmak için yeterince güçleri olmadığından, tek seçenekleri bu sıradışı çağda hiçbir şey düşünmeden kalan yıllarını yaşamak oldu”
“Görüyorsun ya nefret, elmas ya da altından daha değerli bir hazinedir ve dünyadaki herhangi bir silahtan daha keskindir.”
“Alacakaranlıktan sonra yıldızlar gelir ama şafaktan sonra geri sadece gerçekliğin sert ışığı kalır.”
“Şimdi sadece yıldız ve mezar taşlarını görüyordu. Sonsuzluğun en büyük iki sembolleri.”
“Yaşam İçin Zaman Yaratın, Yaşam Zaman Ayırmayacağı İçin”
KİTAP KÜNYESİ:
Adı: Karanlık Orman
Alt başlık: Dünyanın Geçmişi Üçlemesi 2
Orijinal adı: The Dark Forest (Remembrance of Earth’s Past, #2)
Yazar: Cixin Liu,
Çevirmen: Zeynep Özmeral
Baskı tarihi: Ekim 2019
Sayfa sayısı: 600
Kitabın türü: Bilim-Kurgu, Edebiyat, Roman
Yayınevi: İthaki Yayınları
5 cevap
[…] C.Clarke klasik bilim kurgu tarihinin önemli kilometre taşlarından biridir. Fikirlerinden yaratılan bir çok film, dizi ve yapıtlar […]
[…] Liu’nun ilk gördüğüm kitabı, bir beyin cerrahının masasının üzerindeydi: Karanlık Orman. Doktordan İzin isteyip arka kapağını okuduğum ilk cümle şuydu:“Son yılların en önemli […]
[…] siyaset, bilim, sanat alanında birçok ünlüye ilham veren, rehberlik eden, okullardan iş dünyasına kadar her yerde […]
[…] Cisim Problemi ve Karanlık Orman’dan sonra üçlemenin son kitabı, Ölümün Sonu’nu okumaya başlamadan önce ilk iki […]
[…] KARANLIK ORMAN – Bir Kez Bildiniz Mi, Dünya Daralır! […]