PHILIP DICK ‘S ELECTRIC DREAMS
Philip K. Dick ‘s Electric Dreams
“Ben bu dünyayı değiştiremeyeceğimi biliyordum;
o yüzden başka dünyalara gittim.”
Philip K. Dick
Philip K. Dick ‘s Electric Dreams, Bilim kurgu yazarı Dick’in hikâyelerinden yola çıkarak yapılmış on bölümden oluşan antolojik bir dizi.
Yapımın bütün ekibi tanıdık ve başarılı isimlerden oluşuyor. Senaryoyu düzenleyenler arasında Ronald D. Moore (Galactica), David Farr (Hanna), ve Travis Beacham ( Carnival Row) gibi bildiğimiz önemli isimler var.Yapımcılığını ise, Breaking Bad’in ünlü kimya öğretmeni olan Walter White olarak tanınan ve dizide en başarılı bölümlerden birinde rol alan Bryan Cranston üstlenmiş.
Philip K. Dick ‘s Electric Dreams , oldukça etkileyici farklı hikâyelerden oluşan bir seri
Telepat polislerden, paralel evrendeki şehir ziyaretlerinden, kuantum bilinçli klonlardan, dünya dışı yaşamdan, yapay zekâ diktatörlüğünden, zihin transferlerine, uzay turizmine, uzaylı istilasına, subliminal mesajlara kadar çeşitlendirilen içeriklerin tamamı bir distopya öngörüsü olarak kurgulanmış.
Philip K. Dick ‘s Electric Dreams, her bölümü bir temayı konu alırken bazen ilkel, bazen ultra teknolojik bazen de güncel arkaplanlar tercih edilmiş.
Black Mirror ’ın antolojik yapısıyla benzerlikler gösterse de her biri bir film uzunluğuna yakın, özgün ve etkileyici içeriğe sahip. Distopik bilim kurgu sevenler için kaçırılmaması gereken yapımlardan.
Philip K . Dick ‘s Electric Dreams
Yenidünyalar yaratmasının altındaki dürtüyü girişteki cümlesiyle açıkça ifade eden yazar, kırk dört roman ve yüz yirmi bir hikâyesiyle insanlığa parmak sallıyor. Ölümünden önce çok tanınmayan yazarın roman ve kısa hikâyeleri ölümünden sonra senaryolaştırılıyor.
Dick ‘in, Blade Runner, Minority Report ve Total Recall gibi tanıdığımız filmleri, Hugo ödülü aldığı başyapıtı olan romanının “The Man In The High Castle” dizisi var.
Birçok yapımın kaynağı olan Dick ‘in ilginç bir özelliği daha var. Vatandaşlık hakkı verilen ilk robot olan Sophia’ ın yaratıcısı,2005 yılında faaliyete geçen Hanson Robotics, Philip K. Dick Android de yapmış. David Hanson tarafından tasarlanan yazarın robotik versiyonu, binlerce sayfalık mektupları ve yayınlanmış yazıları kullanılarak oluşturulmuş.
Farklı tarzlarda yazan ödüllü bilimkurgu ustaları olarak, Philip K. Dick ve Ursula Le Guin’in de ortak bir özellikleri var. Her ikisi de Berkeley Lisesi’nden mezunlar. Ursula okul yıllarında onu hatırlamadığını ancak çok sonraları mektuplaşmalarının olduğunu söylemiş. İletişimleri hep yazmak üzerine olmuş. Onun yazdıklarını ne kadar beğendiğini ve birkaç kez telefonda konuşmanın dışında, gerçek hayatta hiç karşılaşmadıklarını ifade etmiş. Le Guin, Philip K. Dick’ in ezoterizminden etkilenerek yazdığı Rüyanın Öte Yakası ’nı, ona bir saygı duruşu olarak nitelemiş.
Hikâyelerini İkinci Dünya Savaşı sonrasının algısal etkisinde 1950’lerde yazdığı düşünüldüğünde, öngörüleri, gerçeğe yakınlığıyla ve olasılıkların arasında dolaşan kurgusal matematiğiyle insanı şaşırtan özelliklere sahip. Genellikle yoğun nüfusla birlikte azalan kaynaklar, küreselleşme, iklim değişikliği, genetik mühendisliği, yapay zekâlar ve siber disiplinler gibi önemli konulara değiniyor.
Henüz var olmayan bir zaman ve yerde, toplumsal değişimler, siyasi ve metafiziksel konular, otoriter hükümetler ve şirketlerin “gerçeklik” kavramının sorgulanması üzerine kurgulandığı, Philip K. Dick ‘s Electric Dreams serisini izlerken, bu hikâyelerin sıradan hayatımızda gerçekleşme ihtimalini düşünmeden duramayacaksınız…
REPLİKLER
“Zihinlerimiz varoluşta tek özgür bağımsız yerlerdir.”
“Bunlar var olmayan bir şehir için neredeyse var olmayan bir şehir.”
“Neden buranın olasılıklarını görmüyorsun?”
“Düşlemekle dileğinin gerçekleşmesi aynı şey değil.”
“Her şey çok mükemmel bu başka birinin fantezisi gibi durmuyor mu?”
DİZİ KÜNYESİ
Tür: Bilim kurgu, Gerilim, Antoloji, distopik (Philip K. Dick tarafından yaratılan kısa hikayeler)
Sezon: 1Bölüm sayısı: 10
Bir cevap
[…] Gönderi tarihi 21 Ekim 2021 – Yazar: IAY https://www.booksiay.com/philip-dick-electric-dreams/ilknur-akpinar-yucedag/ […]