RESERVOIR DOGS – Quentin Tarantino

booksiay

RESERVOIR DOGS – Quentin Tarantino

Rezervoir Dogs Quentin Tarantino

Rezervoir Dogs – Quentin Tarantino

Hikâyeyi inandırıcı yapan detaylardır.”

Rezervoir Dogs filmiyle Quentin Tarantino, kariyerinin ilk yükselişini yakalamıştır. İnsanların uzak durmaya çalıştığı günlük hayat içinde yer alan şiddet, ihanet, aldatma, öfke, intikam, savaş suçları, nefret duygularının varlığını kabul edip, onların kaynağının altını çizer. Toplumların patlak lambalı çıkmaz sokaklarını ve bireyin cızırtılı floresana benzeyen karanlık tarafının duygusallığını, yeraltı edebiyatı tadında beyazperdeye taşıyan, sanatsal dokunuşlarla kara mizaha çeviren en başarılı ve sıradışı yönetmenlerdendir.

Senaryosunu da yazarak yönettiği film, sinemaya o güne kadar görülmemiş yeni bir görsel stili getirmiştir. Geçmişe gidip gelen karmaşık anlatım tarzı, ironik, uzun diyaloglar, sıradışı çekim teknikleriyle görüntülediği şiddet sahneleri, diğer filmlerinin öncüsüdür.

Rezervoir Dogs – Quentin Tarantino

Rezervoir Dogs

Büyük bir elmas mağazasını soymak için, oğlunun da dâhil olduğu bir ekip hazırlayan Joe, renkleri kod isim olarak kullandığı ekibine “Rezervuar Köpekleri” adını verir. La Casa De Papel serisindeki gibi gerçek isimlerini, yaşamlarını bilmeleri yasaktır ve Joe’nun onları kodladığı Mr. White, Mr. Orange, Mr. Brown, Mr. Pink,  Mr. Blonde isimleriyle birbirlerini tanırlar. Detaylıca planlanan soygunda tuzağa düşerler ve ekip içinde gizli polis olduğunu fark ederler.

Kimin kime silah çekeceği, kimden şüphelenileceği bilinmez bir durumda silahlar çekilir. Popüler kültürde “Meksika Açmazı” olarak bilinen bu pozisyon, iki ya da daha fazla kişinin birbirlerine silah çekmesiyle oluşan durum için kullanılır. Gerilimi arttıran unsur, kendisine ateş edileceğinden korktuğu için hiç kimsenin silahı bırakmamasıdır. Bu durum olaya karışanları diplomasi, teslim olmaya ya da ilk olarak vurmayı deneme seçenekleri arasında bir çıkmaza düşürür. Sonuçta depo içerisinde de bir hesaplaşma başlar.

Reklamlar

Hırsız ya da polis, suçlu ya da suçsuz, güçlü ya da zayıf, İyi ya da kötü, olayın içinde ya da dışında olsanız da fark etmez, çatışma başladığında bir “açmaza” düşülürse herkes kaybedebilir. Tarantino,  pisliğin türü ne olursa olsun, hayatın emir komuta zincirinde birileri onu temizlemekle görevlidir, mesajını sahnelerin içine gömer.

Quentin Tarantino bir söz ustası olarak,  benzersiz diyaloglar kurgulama yeteneğiyle yarattığı hikâyeleri, çektiği sahnelerde hayat bulur. Geldiği noktada “sinematografi ”yi en iyi kullananlardan biridir.

Sinematografi

Sinematografi sinema filmlerine özgü bir sanat formudur. Görsel olarak hikâye anlatma sanatıdır. Kelimeyi oluşturan sözcüklerin kökü Yunancadır. Sözcükler,  kinema- (κίνημα )hareket ve Grafos (γράφος) grafik yazmak, çizmektir. Birleşerek ortaya çıkan kelime “hareketle yazmak”  şeklinde anlamlandırılabilir.

Büyük yapımlar, hikâyelerini anlatırken oluşturdukları sahnelerle cümleler kurarlar. Yarattıkları tasarım görsel bir dil oluşturur. Kullanılan teknikler, renkler ve estetik anlayışı ise bu dili oluşturan kişinin imzası niteliğindedir.

Quentin Tarantino’nun İmzasının Özellikleri

Reklamlar

Tarantino’nun filmleri, parçalanmış kronolojik akışı, yaşamı boyunca dikkatine takılan “pop kültür” takıntılarıyla ünlüdür.

Onun imzası olarak kabul edilen çekim tekniklerini o keşfetmedi ve kullanan tek yönetmen de o değil. Fakat Tarantino’yu öne çıkaran, bu çekim tarzlarını, kurguladığı dünyalar için incelikle bir araya getirme şeklidir:

•             Her filmine, karanlık bir sahne ya da başlıklar arkasında seslerle başlar. Azalarak tamamen kesilen ve sonra tekrar duyulmaya başlayan bir müzik sahnesi ekler. Kahramanların hareketleri müziğin kreşendoları ve dekreşendolarıyla uyumludur. Sahnenin arka planındaki konuşmalar filmlerindeki çok önemli ipuçlarını oluşturur. Uzaktan ve bütüncül görüntüler, ani zoom, kameranın karakteri takip ettiği çekimler, yavaşça nesneye yaklaşma durumu ve bakış açısından çekim yapma konusunda sınırları zorlar.

•             Brian De Palma’dan sonra yakın çekim ve detay görüntü tekniğini günümüze taşır. Aşırı yakın plan, Tarantino’nun üzerinde durduğu detayları izleyicisiyle paylaştığı bir yöntem.

•             Ün kazandırdığı bagaj çekimi sahnesini Rezervuar Köpekleri, Ucuz Roman, Gün Batımından Şafağa, Jackie Brown ve Kill Bill ‘de kullanmıştır.

•             Kapılarla kapaklar, çantalarla bavullar, takım elbiseler ve ayaklar önemli detaylardır.

•             Filmlerinde sıklıkla geçmişe dönük ve doğrusal olmayan bir kurgu kullanır.

•             Filmlerinde sıklıkla bir ya da birkaç sahnede görünür.

•             Mizah çok önemli bir unsurdur.

•             En kritik sahneler yemek masalarında geçer. Olayların gelişimi burada şekillenir.

•             “Rezervuar Köpekleri “nin  “Meksika açmazı” gibi düello benzeri silah çekme sahneleri önemlidir. Siluet kavgalarını sever.

•             Kendi evrenini yarattığı eski filmlerinden alıntılar kullanır. Sanki karakterler aynı soydan çıkmış akrabalar gibidir.

•             Filmlerinde karakterlerin takma adı vardır.

•             Birçok dizi ve filme atıfta bulunur ve müziklerini kullanarak göndermeler yapar.

•             O her zaman Melekler Şehri’ni sevmiştir. ( Los Angeles)

•             Yönetmenler arasında geleneksel bir şakaya dönüşen ve 300 den fazla filmde kullanılan, Wilhelm çığlığı ses efektini, her filmde en azından bir kez kullanılmıştır.

Tarantino kendinden sonra gelen kuşağa bu bakış açılarını çoktan devretmiştir. Başarılı yapımlardan sayılan Mr. Robot ’un senarist, yapımcı ve yönetmeni olan Sam İsmail’e etkilerini göreceksiniz.

Ucuz Roman, Kill Bill serileri gibi başyapıtlarını seyretmeye başlamadan önce Tarantino’nun gelişimini gözlemlemek adına Rezervoir Dogs filmini mutlaka izleyin.

REPLİKLER

“Beni rüyanda bile vursan uyanıp özür dilemen gerekir”

“Eğer yapmamalarını söylediğim şeyi yapmamış olsalardı; hala hayatta olacaklardı.”

“Dinle, ne bildiğin ve bilmediğin umurumda değil, çünkü ne olursa olsun sana işkence yapacağım…”

“Neden dövüyorsunuz ?”

“Bu lanet pisliği yeterince uzun döverseniz lanet olası Chicago yangınını bile kendisinin çıkardığını söyler ama bu doğru söylediği anlamına gelmez.”

“Adını biliyor bir, neye benzediğini biliyor iki, nereli olduğunu biliyor üç ve uzmanlık alanını biliyor dört…”

 “Bahşiş vermem çünkü toplum vermem gerektiğini söylüyor. Bahşişi hak edene bahşiş veririm. Eğer gerçek bir çaba sarf etmişlerse bir şeyler veririm ama otomatik olarak bahşiş vermek kuşlar içindir. Onlar sadece işlerini yapıyorlar.”

“Kazanmak istediğin zaferleri erteleme, bir gün karşına çıkabilir; ama acele etme, ayaklarına dolanabilir!”

“-Neden herkes kendi rengini seçmiyor?

– Joe: Asla. Bunu bir kez denedik, yürümedi. Sonuçta Mr. Black kim olacak diye kavga eden dört adamdan başka bir şey olmadı. Bu yüzden ben seçiyorum. Bay Pembe sensin.”

“Havlamaya devam mı edeceksin? Yoksa gelip ısıracak mısın?”

FİLM KÜNYESİ

Rezervuar Köpekleri

 Türü:                    Suç, Dram, gerilim

Yönetmen/ Senarist :    Quentin Tarantino

Yapımcı :             Lawrence Bender

Senarist:             Quentin Tarantino

Oyuncular:         Harvey Keitel, Tim Roth, Steve Buscemi, Chris Penn, Michael Madsen

Yapım yılı:          1992

 

2 cevap

  1. […] tasarlıyor. Dört saatten uzun olunca ikiye bölünerek bir yıl arayla yayınlanan filmin sinematografisiyle Tarantino, başarılı bir “hikâye anlatıcılığı” ortaya çıkarıyor ve öfke […]

  2. […] RESERVOIR DOGS – Quentin Tarantino […]

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Content is protected !!