THE WITCHER – Romantik Kılıcın Beyaz Büyücüsü

booksiay

THE WITCHER – Romantik Kılıcın Beyaz Büyücüsü

THE WITCHER

THE WITCHER

“Yazgılarıyla bağlananlar her zaman birbirini bulur. “

The Witcher ‘ın Netflix ‘teki dizisinin birinci sezonun son repliği ile başlıyoruz yazımıza… The Witcher serisinin Rivyalı Geralt’ı, Andrzej Sapkowski ’nin yazdığı kitap serisinden cıktı ve önce sanal dünyanın zirvedeki oyununun karakterine ardından da Netflix dizi senaryosu kahramanına dönüşerek yeni boyutlar kazandı. İngiltere için Yüzüklerin Efendisi serisini yaratan Tolkien, Amerika için Game Of Thrones’i yaratan George R. R. Martin ne ifade ediyorsa, Doğu Avrupa için Andrzej Sapkowski odur.

Sapkowski, Witcher serisini yazmaya, Polonyalı Fantastyka dergisinin sıkı takipçisi olan oğlunun isteği üzerine, 1986 yılında bu dergi için yazarak başladığını söylüyor. Bu Polonya topraklarında ne var bilmem ama en sevdiğim kurgu dünyalarını oradaki zihinler yaratıyor. En kısa zamanda gidip görmekte fayda var. Listeme eklemeliyim.

Beni bırakalım, gelelim hikâyemize…

THE WITCHER

Olaylar, fantastik türlerin olduğu, orta-çağ mekânlarını hatırlatan bir dünyada geçiyor. Geleneksel kuralların olduğu, bilindiği ve sıkı uygulandığı bir dünya burası… Bu kuralların kutsallığı ve “Kader Döngüsü” dönemin en önemli gücü; öyle ki bir kral ve kraliçenin kararından bile üstün kabul ediliyor. Burası elfler, büyücüler, ejderhalar, krallar, canavarlar ve şövalyelerin yani sıra mutantların da var olduğu bir zaman dilimi… Kahramanlarımız insanların, büyücülerin ve mutantların dünyasındaki “Kaos ve Düzen” ikilisinin arasındaki dengeyi sağlamak için bitmeyen bir savaşta görevliler.

The Witcher- Rivyalı Geralt

Ana karakterimiz Rivyalı Geralt, henüz küçük bir çocukken seçilmiş, eğitilmiş, büyülerle donatılmış ve mutasyon geçirmiş parayla tutulan bir canavar avcısı. O bir “Witcher”. “White Wolf” veya beyaz kurt… 2 tane kılıç taşırlar. Biri gümüş biri çelik. Gümüş kılıçlarını yaratıklara, çelik kılıçlarını insanlara karşı kullanırlar. Uzun ömür yaşarlar, öldürülmesi zordur, ayrıca kısırdırlar. Son olarak, oyunun geçtiği cağda eski saygınlıklarını ve etkinliklerini kaybetmişlerdir, sayıları da oldukça azılmıştır. İlke olarak tarafsızlığı benimsemişlerdir. Witcher’ ların en önemli özelliği, yetenekleri onlara verilirken duygularının alınmış olmasıdır. Bu nedenle Rivyalı Geralt da Oz büyücüsünün “teneke adamı “ gibi kendini duygusuz sanıyor. Böyle diyorum çünkü aslında Geralt birçok insana göre daha fazla merhamet, adalet, hoşgörü ile dolu. Bu nedenle verilen görevlerle ilgili tepkileri onu diğer Witcherlar’dan ayırıyor.

Kitapta ve dizide tanıdık masallara rastlıyorsunuz.

Reklamlar

Ancak, bu masallar Geralt’ın evreninde tepetaklak olmuş durumda. Çocukken bildiğiniz her karakter başka bir role bürünüyor. Saf peri masallarını arıyorsanız ondan uzak durun. Acımasız, tekinsiz, karanlık ve canavarlarla dolu bir dünyada yaşıyor. Masumların savunucusu Geralt, kızları canavara dönüşmüş ensest krallarla, intikam hırsıyla yanan cinlerle, âşık vampirlerle ve daha nicesiyle karşılaşıyor. Hepsi çok tehlikeli ve hiçbiri göründüğü gibi değil…

Cirilla Fiona Elen Riannon -kısaca Ciri-, zümrüt yeşili gözlere ve kül grisi saçlara sahip; nilgaardian kraliyet ailesine mensup bir efsunger. Dizide henüz ergenliğin eşiğinde bir kız çocuğu… “Kader Döngüsü ”nün bozulmaz kuralı “Şaşırma Hakkı” veya “ Sürpriz Kanunu”  ile sorumluluğu Geralt’a bağlanıyor.  “Beyaz Alev”… Ciri Bu karakterimizi başka bir yazımda ayrıca inceleyeceğim…

Hikâyenin kadın kahramanı Yennefer

Reklamlar

O bir büyücü. Karizmatik ve güçlü bir dişi. Zorluklarla ve acıyla dolu bir geçmişi var. Yennefer aynı zamanda “ yarı Elf”. Bu da onu diğer büyücülerden ayıran ve daha güçlü yapan bir özellik. Onun da yetenekleri karşılığında “annelik” vasfı alınmış. Hem dizide hem de kitapta bu ikilinin tanışmasını ve ilişkinin bir karasevdaya “flashback”lerle öğreniyoruz. Diğer iki kahramanın beyazlığına karşı Yennefer siyah… Aslında dengenin diğer yarısı…

THE WITCHER

Gelelim dizi ve kitabın eğlenceli karakteri kitaptaki Dandelion’a veya dizideki Jaskier’e… meraklıları karakterin bu isim farklarının çevirmen tercihlerinden ve hatalarından olduğunu araştırarak bulacaktır. Ben bunlara girmiyorum. Karakterimiz yetişkinlik, ergenlik ve çocukluk arasında gidip gelen eğlenceli bir tip. Bence hikâyeyi karanlık atmosferinden çıkaran ve gelişen olaylar serisinde nefes aldıran bir mola aracı. Beceriksizliği, çapkınlığı, esprileri, şiir ve şarkılarıyla olayları renklendiriyor. Karakterimizin ağzında şekillenen şarkı şimdiden çok popüler oldu ve onlarca dile çevrildi bile:

https://www.youtube.com/watch?v=W7KEm-4mlJw&t=2865s
THE WITCHER

Bir de “Beyaz Kurt” işaretlerini anlatalım ve bitirelim

Büyücü olmasalar da “sign” adını verdikleri pratik sihirleri vardır. Sadece oyunları oynamış olanlar bu İşaretlerden Aard, Axii, Igni, Quen ve Yrden’i biliyor Ancak, kitaplarda “İşaret sayısı” daha da artıyor ve bu listeye Hate-Reflecting Sign, Heliotrop, Somne ve Supirre de ekleniyor.

The Witcher Signs
Öncelikle tüm bu İşaretleri hatırlayacak olursak:
  • Aard: Telekinetik itme gücü
  • Axii: Rakiplerin zihnini kontrol etmeye, sakinleştirmeye yarar
  • Hate-Reflecting Sign: düşmanın nefretini, açlığını ve kana susamışlığını kendisine yansıtarak korkutur
THE WITCHER
  • Heliotrop: Tek vuruşa karşı geçici savunma yaratır, bu bakımdan Quen ‘den farklıdır
  • Igni: Ateş büyüsü
THE WITCHER
  • Quen: Kırılana veya etkisizleştirilene kadar geçerli olan bir savunma kalkanı büyüsü
  • Somne: Uyutucu büyü
  • Supirre: Kulak misafiri olma büyüsü, çizildiği yerin yakınındaki konuşmaları duymayı sağlar
  • Yrden: Büyü tuzağı; düşmanları yavaşlatır, ruhani varlıkları cisimleştirir.
The Witcher Signs

Tüm bu olağanüstü becerileri sergileyen Geralt’ın ve Yennefer ’ın ise çok basit bir hayali var: Sevmek, çocuk sahibi olmak ve aile olarak normal bir hayat sürmek.

Çok ilginç değil mi! Bunun üzerine bir düşünün derim…

Geçen gün “20” yaşıma girdim. Bana ne hissediyorsun diye soran “Anneme”:

“On dokuzdan bir fazla yirmi dokuzdan dokuz eksik, otuzdan yirmiye çok kısa yirmiden otuza ise çok uzun bir zaman paradoksundayım” dedim.

Ben de bu cümleyi düşüneyim biraz daha!!!

Olağanüstü ve sıradan, uzak ve yakın kavramları durduğunuz yer , zaman ve duygularınızla ne kadar bağlantılı!?

Görüşürüz…

John YÜCEDAĞ

John Yücedağ

DİZİ KÜNYESİ:

Tür:        Fantezi, drama

Uyarlama: The Witcher–Andrzej Sapkowski

Oyuncular: Henry Cavill, Freya Allan, Anya Chalotra, Jodhi May, Björn Hlynur Haraldsson

Ülke: Amerika Birleşik Devletleri-Polonya

Sezon sayısı:       1

Bölüm sayısı:      8

KİTAP SIRALAMASI :

Son Dilek (1993)

Kader Kılıcı(1992)

Elflerin Kanı (1994)

Nefret Çağı (1995)

Ateşle İmtihan (1996)

Kırlangıç Kulesi (1997)

Gölün Hanımı (1999)

Yazar:    Andrzej Sapkowski

Ülke:     Polonya

Tür:        Fantastik Kurgu

Yayım tarihi:       1993 – 1999 (orijinal)

Yayınevi: Pegasus

 

2 cevap

  1. AffiliateLabz dedi ki:

    Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Content is protected !!