ÜÇ CİSİM PROBLEMİ – İnsanlığın Gün Batımı

booksiay

ÜÇ CİSİM PROBLEMİ – İnsanlığın Gün Batımı

Üç Cisim Problemi

Üç Cisim Problemi

“-Sence düşman neyden korkuyor?

-Senden! Bilim insanlarından! Tuhaf olan, araştırmalarınız ne kadar az uygulamalı olursa, ondan daha çok korkuyor. Örneğin, Yang Dong’un üzerinde çalıştığı soyut teoriler… Onlar bundan, senin evrenin sana göz kırpmasından korktuğundan çok daha fazla korkuyorlar. Öldürmek sorunu çözseydi, şimdiye hepiniz ölmüştünüz. Ama en etkili yol sizin düşüncelerinizi engellemek. Bir bilim insanı ölürse onun yerini bir başkası alır. Ama düşünceleri karıştırılırsa, işte o zaman bilim biter.”

Cixin Liu

Cixin Liu’nun ilk gördüğüm kitabı, bir beyin cerrahının masasının üzerindeydi: Karanlık Orman. Doktordan İzin isteyip arka kapağını okuduğum ilk cümle şuydu:“Son yılların en önemli bilimkurgu serilerinden Üç Cisim Problemi, Karanlık Orman ile devam ediyor.”

Seri ile tanışma maceram böyle başladı. Araştırmalarım siparişlerimle sonuçlandı ve 412 sayfalık ilk kitap olan“Üç Cisim Problemi” bir solukta bitti.

Bol ödüllü eserin kapağında Game of Thrones serisinin yazarı George R.R. Martin şöyle yazmış:

“Olağanüstü bir kitap!

Reklamlar

Bilimsel ve felsefi tartışmaların eşsiz bir karışımı.”

Normalde bu kadar reklam kokan kitaplara hep mesafeli yaklaşmışımdır. Ancak yazar Cixin Liu’nun hayatını ve ilgi alanlarını incelediğimde, benim de büyük hayranlık duyduğum, Arthur C. Clarke ve George Orwell’dan etkilendiğini öğrendim ve hemen okumaya karar verdim.

Bilim Kurgu

Başarılı bir kurgu roman yazmak ciddi bir birikim gerektirir. Ancak bilimkurgu yazmak bundan daha fazlasını ister. Üzerinde çalıştığınız fikirleri ve olayları sağlam bir altyapıya oturtmak için inceleme ve araştırma yapmanız, bunu anlamanız ve olay örüntülerine doğru şekilde monte etmeniz eserinizi başarılı kılar. Liu, bu anlamda tüm övgüleri hak eden bir iş çıkarmış. Olayları bilim, tarih, felsefe, teknoloji çerçevesinde oldukça başarılı bir karmayla örmüş. Siyaset, İnsan psikolojisi, sosyoloji, doğal hayat ve küresel sorunlar üzerine araya serpiştirdiği düşüncelerde altını çizmediğim cümlesi kalmadı diyebilirim. Okurken bir macera ve polisiye izliyormuşum gibi heyecanlandım ve zihnimi esir alan birçok soru ve olasılık çeşitliliği ile karşı karşıya kaldım. Uzun süredir bu kadar ezber bozan bir bilimkurgu okumamıştım. Özellikle finale bayıldım.Liu, dünya dışı temasla ilgili bugüne kadar okuduğum en gerçekçi kurguyla, tam bir efsane yaratmış.

Ye Wenjie ve Üç Cisim Problemi

Kitap “Sessiz Bahar”, ”Üç Cisim” ve “İnsanlık İçin Günbatımı” şeklinde adlandırılmış üç kısım ve otuz beş bölümden oluşuyor. Hikâyemiz, maceranın kaynak ismi ve yaratıcısı olan Ye Wenjie ( astrofizikçi) ile başlıyor ve finale de yine onunla gidiyor. Zaman çizelgemiz 1967’den günümüze kadar uzanıyor. Kurgunun diğer önemli karakterleri Wang Miao (Nanomateryal araştırmacısı)  ve Shi Qiang(Polis dedektifi ve terörle mücadele uzmanı, “Da Shi” (“Büyük Shi”) lakaplı).

Olaylar, 20. yüzyılın ikinci yarısında, Çin’in Büyük Proleter Kültür Devrimi sırasında, Kızıl Birlik ’in Kızıl Muhafızlarının halkı baskıladığı sahnelerle başlıyor. Oradan 21. Yüzyıla, teknolojinin gelişmesiyle bilimin geldiği son noktada sanal gerçekliğe, dijital oyun dünyalarına ve evrenin gizemli köşelerindeki Trisolaris uygarlığına kadar uzanıyor. Hikâye boyunca dünya tarihinden birçok isim ( Da Vinci, Einstein, Newton vs.) fikirleriyle ve teorileriyle resmigeçit yapıyor.

Eğer bilimkurguya ve “dünya dışı temas” fikirlerine meraklıysanız kesinlikle okumanız gereken bir kitap.

 “Üç Cisim Dünyasındaki Güneş” gibi uzak doğudan yükselen yazar Cixin Liu’yu, yakın takibe alın. Sizi yepyeni bir evrene taşıyacak.

Keyifli okumalar…

ALINTILAR:

Reklamlar

“- Sen bu ağacın kaç yaşında olduğunu biliyor musun?

-Halkaları sayabilirsin.

– Saydım üç yüz otuzdan fazla. Peki sen ağacı testereyle ne kadar zamanda kestiğini biliyor musun?

-On dakika bile sürmedi.

-Üç yüz yıldan fazla. Bir düzine nesil. Tüm bu yıllar boyunca kaç olaya tanıklık ettiğini, kaç fırtınada yıprandığını hayal edebiliyor musun? Ama senin onu kesmen sadece bir kaç dakikanı aldı. Gerçekten hiç bir şey hissetmedin mi?

-O sadece bir ağaç. Sanki ağaç kıtlığımız var.”

“Çin’de cüret edip uğruna mücadele verdiğin her fikir yerin dibine batmaya mahkûmdur. Gerçekliğin yerçekimi çok güçlüdür.”

“Evrendeki kusurlar ve avantajlar insanın cehaletinden miydi?”

“Herkesin korktuğu tek bir şey vardır, düşmanlarımızın bile. Ne kadar güçlenirlerse kaybedecekleri o kadar çok şey olur.”

“Bazı şeyler şeffaf olduğunda daha gizemli görünür.”

“İnsan uygarlığı, evren çölü üzerinde yol alan ve varlığı muhtemel bir sevgiliyi bulmasına ramak kalmış bir gençtir.”

“Ama o bir kadındı, bir kadın su gibi olmalı ve her şeyin üstesinden ve çevresinden akabilmelidir.”

“Son yıllarda gördüklerimden sonra insan ırkından umudumu kestim. İnsan toplumu kendini iyileştirmekten aciz. Bence dış kuvvetlerin müdahalesine ihtiyacımız var.”

“Pan Han bilimsel ve teknolojik devrimin insan toplumunda bir hastalık olduğuna inanıyordu. Ona göre, teknolojinin hızla yayılması ile kanser hücresinin hızla yayılması nın sonuçları aynı olacaktı: Beslenme için tüm kaynakların tükenmesi ile organlar hasar görecek ve sonunda vücudun nihai ölümü gerçekleşecekti.”

“İnsanlığın kendisinden ahlaki bir uyanış beklemek tıpkı kendi saçını çektiğinde havalanmayı beklemek kadar imkânsızdır. Ahlaki bir uyanış için insan ırkının dışında bir kuvvet gereklidir.”

Trisolaris

“Korku, üzüntü, mutluluk, sevinç, takdir gibi duygular Trisolaris uygarlığının önlemeye ve ortadan kaldırmaya çalıştığı duygulardı. Çünkü bu tür duygular bireyin ve toplumun ruhen zayıf olmasına sebep olur ve böyle zor şartlarda hayatta kalınmasını zorlaştırırdı. Bu yüzden Trisolaris dünyasının ihtiyacı olan şey dinginlik ve hissizlikti.”

“Yaşlı adamın keman sesi yatıştırıcı soğuk sabah melteminde sürükleniyordu. Evrenin görkemli manzarası müziğin maddeye dönmüş hali gibiydi.”

“Evet. İnsanlık, tarihi boyunca hep şanslıydı. Taş devrinden günümüze kadar hiç gerçek bir kriz yaşanmadı. Gerçekten şanslıydık. Ama bir gün bütün bu şans tersine dönecek. Hatta şöyle söyleyeyim: Döndü bile. En kötüye hazırlıklı olun.”

“İnsan ırkı, artık dualarının kimse tarafından dinlenmediği bir noktaya erişti.”

KİTAP KÜNYESİ:

Adı : Üç Cisim Problemi

Yazar: Cixin Liu

Tür: Bilimkurgu

Sayfa: 412

İlk Baskı: 2008

Türkçe çeviri: Zeynep Özmeral 2015

Yayınevi: İthaki

 

4 cevap

  1. […] ÜÇ CİSİM PROBLEMİ – İnsanlığın Gün Batımı […]

  2. […] Üç Cisim Problemi ve Karanlık Orman’dan sonra üçlemenin son kitabı, Ölümün Sonu’nu okumaya başlamadan önce ilk iki kitabını mutlaka bitirin. Onları bitirince, 800 sayfalık ansiklopedik son romanın ilk sayfasıyla son sayfasının birer “ayna” olduğunu hayal edin. Diğer sayfaların tam ortasındasınız ve okurken bu iki aynanın yansımalarındaki fraktal döngüye bakıyorsunuz. […]

  3. […] Daha önce de yazmıştım. Bilimkurgu iddialı bir alandır. Usta oyunculuklardan, etkileyici dekor ve kostümlerden, başarılı bir yapım ve çekim ekibinden daha fazlasını ister. Özellikle hikâyenin kurgusunun ve bunların akışındaki tutarlılığın önemi büyüktür. Aralardaki zenginleştiren maceralar sürükleyiciliği arttırsa da hikâyenin başlangıcı ve sonu çok önemlidir. […]

  4. […] ÜÇ CİSİM PROBLEMİ – İnsanlığın Gün Batımı […]

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Content is protected !!